de StraatKunstPrijs


Picture

aanbevelingen mbt de Straatkunstprijs


Jeroen Boomgaard (Lector Kunst en Publieke Ruimte) :
"Wanneer er discussie over kunstwerken op straat is, gaat het doorgaans alleen over vandalisme, kosten, onderhoud of overlast. Wat het werk te melden heeft of kan betekenen in relatie tot een bepaalde omgeving komt niet of nauwelijks aan bod. Deze prijs kan daar een einde aan maken. Ik vind ik het idee van een prijs voor kunst op straat een heel goed idee."

Patrick van der Klooster (directeur Architectuur Instituut Rotterdam) : 
"Een eigen mening graag! Het initiatief de Straatkunstprijs van Tom Jaspers beoogt niet alleen de betekenisgeving van beeldende werken in de openbare ruimte met het grote publiek te delen, maar ook op te zoeken en in gesprek te brengen. Dankzij het uitdagen tot menings- en oordeelsvorming, het tonen en het delen van persoonlijke verhalen daagt hij uit tot publieke en gedeelde betekenisgeving die verder kan gaan dan die van de individuele kunstenaar of opdrachtgever. Maar dat kan niet meer dan een ambitie zijn, het oordeel is aan de kijker en gebruiker zelf."

Ina Boiten (kunsthistoricus en auteur van 'Publieke kunst') :
“Het project van Tom Jaspers om kunst in de openbare ruimte beter onder de aandacht van het publiek te brengen verdient aanbeveling. Het gaat om permanente kunstwerken in de binnenstad of de buitenwijken, die door voorbijgangers en bewoners dagelijks gepasseerd worden. Deze beelden, muurschilderingen et cetera zijn ofwel nooit opgemerkt of zo vertrouwd geworden dat ze niet meer gezien worden."
"Met de regelmaat van een klok worden nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte neergezet, al of niet in overleg met betrokkenen. In plaats daarvan zou de aandacht voor de al aanwezige kunstwerken opgefrist kunnen worden, zoals Jaspers voorstelt."

Soheila Najand:
“Doorgaans gaat de aandacht uit naar 'het juiste beeld op de juiste plek', maar dat is niet voldoende. De Straatkunstprijs zorgt als het goed is daadwerkelijk voor culturele productie.”

Uit het Kunstenplan Amsterdam 2009-2012:
“De uitdaging ligt in het stimuleren van de betrokkenheid van de bewoners.”

Jeanne van Heeswijk (beeldend kunstenaar):
“Geschiedenis kan geschreven worden waar je bij staat, maar dan moet zij wel als zodanig herkend, vastgelegd en ontwikkeld worden. Een proces waarbij alle bewoners betrokken zouden moeten zijn.”

Cor Blok (beelden kunstenaar) in het voorwoord van Ina Boitens promotiepublicatie ‘Publieke Kunst’:
“Voor een flink deel is de samenleving zichzelf van geen behoefte aan kunst bewust, en een ander deel van de samenleving is het zicht kwijtgeraakt op wat kunst kan betekenen.”

 Petra Katzenstein (hoofd educatie Joods Historisch Museum) tijdens symposium KomJeOok:
“Pas als je erin slaagt om een band op te bouwen met je publiek, hen erbij weet te betrekken, kun je je gerichter tot hen wenden en aansluiten bij hun behoeften, achtergronden en belevingswerelden.”

 Paul O'Neill & Mick Wilson in hun lezing 'Curating and the educational turn':
“Alhoewel een opdrachtgever of kunstenaar wel ideeën kan hebben over betekenis en zingeving van kunst, is het ook interessant om daar de mening van de toeschouwer naast of tegenover te zetten. Het is waardevol om je daar op z'n minst voor open te stellen.”

 Raad voor Cultuur:
"Het meten van cultuurdeelname aan de hand van bezoekerscijfers is problematisch. De kwaliteit, in de vorm van inspiratie, beleving, inzicht visie en ervaring die cultuurparticipatie mensen biedt en waarin een groot deel van de kracht van cultuur schuilt, blijft immers buiten beschouwing.”